“Still life” – film af Jia Zhang-Ke

Hvorfor elsker jeg denne underlige moderne kinesiske film? Fordi den ikke er til at glemme. Still life åbner et landskab med storslået natur, der møder gigantiske grimme prestigebyggerier. Vi følger kronisk lidende arbejdere, der lever i skyggen af lederen (og idealet Mao) i et sært mix mellem ekstrem kapitalisme og ekstrem kommunisme, hvor individets glæder er få. Horrormodernisme/absurd realisme eller simpelthen dokumentarisme? Det er svært at vurdere genren. Æstetikken går forud for alt i filmen om fire mennesker, der søger efter hinanden, efter en kæmpe oversvømmelse har gjort en hel by forrådnet, så det meste skal rives ned, efter vandet igen er forsvundet. Still life kan både betyde “stadig liv” og “stille liv”/stilleben. Filmen byder på et underliggende absurd håb midt i de mange sørgelige billeder af et vidunderligt landskab, der ødelægges af den såkaldte civilisations fremskridt og uundgåelige forurening. Øredøvende larm udgår fra den totale stilhed i form af total mangel på kritik fra folket. Måske er det det, “still life” går på: det absurde fravær af oprør.

Filmen er lavet af Jia Zhang-Ke og har vundet Den gyldne løve for bedste film til filmfestivalen i Venedig 2006

 

 

Klip fra filmen:

This entry was posted in anmeldelser. Bookmark the permalink.

Comments are closed.